Online beleggen is weten waar je aan begint

Forex juni 13, 2016 0

Beleggen is al sinds jaar en dag erg in trek. Steeds meer mensen willen leren beleggen en zetten voorzichtig hun eerste stappen op de beleggingsmarkt. En daarbij zijn twee type mensen te onderscheiden: de roekeloze en de voorzichtige.

De roekeloze zet in één keer veel geld in en zal veel winnen of verliezen. Bij winst zal de roekeloze belegger doorgaan en bij verlies zal hij er direct mee stoppen.

De voorzichtige belegger pakt het allemaal wat beter aan. Er is een beleggingsstrategie (waarover straks meer) en er is achtergrondinformatie. De voorzichtige belegger loopt minder risico, maar behaalt vaak ook minder rendement. Hoe dan ook zal de voorzichtige belegger het in de meeste gevallen verder schoppen dan de roekeloze belegger.

Het is een kwestie van weten waar je aan begint.

Online beleggen is een nieuwe wereld

De tijd dat je als belegger naar de beurs moest is definitief voorbij. Het internet trekt de beurs zo de huiskamer in. Iedereen kan vanachter zijn of haar pc, laptop, tablet of zelfs smartphone, beleggen. Een tussenpersoon (broker genaamd) is niet meer nodig, omdat er talloze bedrijven zijn die hierin voorzien.

Online beleggen kan leiden tot grote winst, maar ook tot groot verlies. Daarom is het goed om van tevoren te weten waar je aan begint. Een strategisch plan maken kan daarbij heel veel schelen. Wat houdt een beleggingsplan precies in?

Maak een beleggingsplan

Wat houdt een beleggingsplan in? Met een beleggingsplan plan je als het ware je stappen op de beurs. Je calculeert risico’s en winsten in en plant stappen een paar meter vooruit. Zo houd je meer overzicht en controle in een situatie die zich moeilijk (eigenlijk gewoon niet) laat controleren. Een goed beleggingsplan bevat de volgende punten:

  • Wat te doen bij winst?
  • Wat te doen bij verlies?
  • Wanneer stoppen?

Winst en verlies liggen heel dicht tegen elkaar aan. Je kunt op bijvoorbeeld één aandeel in een dag tijd winst halen, maar ook verlies. De ene dag biedt geen enkele garantie voor de dag erna. Hoewel de goudprijs – om even een voorbeeld te noemen – dagelijks stijgt, zijn er ook dagen waarop hij zakt. Je kan het dus net treffen dat je in een dal terecht komt.

Wat te doen bij winst?

Als je winst boekt, kun je twee dingen doen: de winst in je zak steken en met hetzelfde kapitaal verder gaan (waardoor je langzaam, heel langzaam, aan een vermogen bouwt) of datzelfde kapitaal plus de winst opnieuw beleggen (en af en toe risico lopen, maar wel een hoger rendement bewerkstelligen).

Wat te doen bij verlies?

Bij verlies geldt hetzelfde: stoppen is een optie, maar doorgaan ook. Je verliest vaak niet je volledige vermogen en kan het geld dus gewoon doorzetten naar een volgende ronde. Maar bij verlies is het wel handig om voor jezelf van tevoren te bepalen wanneer je definitief afhaakt. Bij welk bedrag neem je je verlies (en voorkom je erger)? Die vraag kan bepalend zijn. Geloof me: veel beleggers hebben spijt dat ze die vraag niet eerder hadden gesteld.

Wanneer stoppen?

Bij verlies stop je als je er geen vertrouwen meer in hebt. Bij winst kan het soms verleidelijk zijn lang door te gaan, zeker als een koers stijgt. Maar elke stijgende koers kan dalen. Dat moet je in je achterhoofd houden. Bepaal dus bij hoeveel winst je stopt. Of bepaal wanner je geld af gaat romen en winst in je zak gaat steken.

Slotsom: een beleggingsplan helpt

Een beleggingsplan kan medebepalend zijn voor jouw succes in de wereld van beleggingen. Weten wat je gaat doen bij winst en verlies is goud waard. Het geeft sturing aan je acties en houdt de boel onder controle. Beleggingen kunnen namelijk alle kanten opschieten. Eerder behaalde successen behoren direct tot het verleden en mogen nooit gezien worden als een garantie op meer of grotere successen.

De roekeloze belegger zal dat allemaal niet hebben willen horen. Waarschijnlijk is hij niet eens tot hier gekomen met lezen. Maar de voorzichtige belegger weet dat wel. Hij is gewaarschuwd en kan nu met een gerust hart en meer vertrouwen, zijn eerste stappen gaan zetten in de beleggingswereld.

Leave A Response »